Finansal Yönetimde ERP
ERP finans modülü, kurumsal kaynak planlama sisteminin ana muhasebe ve finansal yönetim işlevlerini yöneten yazılım bileşenidir. Defteri kebir (GL) ve bilanço gibi standart muhasebe kayıtlarını içerir; mali raporlar üretir; ve faturalama ve gider raporlama gibi ilgili işlemleri yönetir. ERP çekirdek finansmanı veya finansal yönetim olarak da adlandırılan ERP finans modülü, aynı zamanda yaygın olarak karlılık analizi ve gelir yönetimi gibi fonksiyonları da destekler.
ERP, bir kuruluşun iş süreçlerini merkezi bir veritabanı üzerinde çalışan tek bir sisteme entegre etmek için tasarlanmış modüler bir yazılımdır. Finans modülü, verileri envanter yönetimi, üretim planlama, satın alma, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) ve diğerleri dahil olmak üzere diğer temel iş fonksiyonlarıyla paylaşır. Bu diğer modüllerden birindeki bir işlemin mali etkisi olduğunda veya muhasebe sistemine kaydedilmesi gerektiğinde, genellikle ERP finans modülünde bir eylemi veya veri aktarımını tetikler.
ERP, bir kuruluşun iş süreçlerini merkezi bir veritabanı üzerinde çalışan tek bir sisteme entegre etmek için tasarlanmış modüler bir yazılımdır. Finans modülü, verileri envanter yönetimi de dahil olmak üzere diğer temel iş fonksiyonlarıyla paylaşır. Üretim Planlama, satın alma, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) diğerleri Bu diğer modüllerden birindeki bir işlemin mali etkisi olduğunda veya muhasebe sistemine kaydedilmesi gerektiğinde, genellikle ERP finans modülünde bir eylemi veya veri aktarımını tetikler.
ERP finans modülleri neden önemlidir?
Finans modülü genellikle bir ERP sisteminde etkinleştirilen ilk bileşendir ve kuruluşların bağımsız muhasebe yazılımlarını ERP ile değiştirmesinin nedenidir. Çeşitli işletme fonksiyonlarının finansmanının entegre edilmesi, son yıllarda daha sıkı hale gelen mali düzenlemelerin ve raporlama gerekliliklerinin karşılanması için gerekli olan muhasebe doğruluğunun sağlanmasına yardımcı olur. Ayrıca kurumsal performansı ölçmek ve geliştirmek için gereken konsolide finansal verileri de sağlar.
Finans modülü aynı zamanda ERP’yi insan sermayesi yönetimi (HCM) paketleri gibi diğer entegre iş uygulamalarından ve çoğunlukla üretimde ihtiyaç duyulan hammadde ve bileşenleri ele alan önceki malzeme ihtiyaç planlamasından en çok ayıran bileşendir. Bu gerçekten önemli bir ERP modülüdür ve bir şirket ERP sistemlerini değiştirdiğinde veya yeni konumlara genişlediğinde sıklıkla dağıtımın öncüsü olarak hizmet eder.
ERP Finans Modülü Nasıl Çalışır?
Bir ERP finans modülü, kuruluşunuz genelinde finansal verileri toplamak için tasarlanmıştır. Daha sonra bu bilgileri çalışanlar, satıcılar, iş ortakları ve müşteriler için raporlar oluşturmak amacıyla kullanır.
ERP sisteminizdeki finans modülü, kuruluşunuzdaki diğer temel iş fonksiyonlarına “konuşacak” şekilde tasarlanmıştır. Başka bir modülde herhangi bir finansal faaliyet meydana geldiğinde, ERP finans modülünde bir yanıt tetiklenecektir. Bu, aşağıdakileri etkileyen her türlü etkinliği içerir:
Envanter yönetimi
Malzeme satın alma
Üretim planlaması
Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM)
İşletme çapındaki bu işbirliği, ERP finansal yazılımının ERP muhasebe yazılımından ne kadar farklı olduğunu göstermektedir. Bir ERP finans modülü, iş liderlerinin gelecekteki kararları bildirmek için finansal verileri kullanmalarına yardımcı olan özel araçlar içerir. Bu bilgilerle bütçeler, tahminler ve planlar oluşturabilirler.
Tersine, muhasebe yazılımı çoğunlukla güncel ve geçmiş verilere dayanır.
ERP tedarikçilerini değerlendirirken hangi ERP modüllerinin finans departmanınıza fayda sağlayabileceğini bilmeniz yardımcı olur. Çoğu sistemde bulacağınız en iyi araçlardan birkaçına bakalım.
- Genel Muhasebe Yönetimi
Defteri kebir, şirketinizin tüm mali işlemlerinin eksiksiz ve ayrıntılı bir kaydını içerir. Bu bilgiler ERP sisteminizde saklandığında aşağıdakiler gibi değerli bilgilere erişebilir ve bunları takip edebilirsiniz:
Gelir ve gider
Varlık ve yükümlülükler
Sermaye hesapları
Bu veriler tek bir merkezi konumda saklanarak çalışanların ihtiyaç duydukları güncel bilgilere ulaşmaları kolaylaştırılır.
- Kâr Takibi
Şirketinizin mali sağlığına ilişkin tam bir görüş elde etmek zor olabilir. Elinizin altında bu kadar çok kaynak varken, bunlardan en iyi şekilde yararlanıp yararlanmadığınızı merak edebilirsiniz.
Kâr izleme aracı veya kârlılık analiz aracı, kârınızın nereden geldiğini açıkça görmenizi sağlar.
Bunu ayrıca şirketinize yaptığınız herhangi bir yatırımdan elde ettiğiniz getiriyi ölçmek için de kullanabilirsiniz. Bu, eylemlerinizin ve kararlarınızın ne kadar karlı olduğunu analiz etmek için, gerçekleşen maliyetlerin yanı sıra alacaklardan elde edilen verileri kullanan gelişmiş izleyicilerle mümkündür.
- Maliyet Takibi
Kârları takip etmek için maliyetleri takip etmeniz gerekir. Bir ERP finansal yönetim sistemi ile farklı maliyet merkezlerinize kuşbakışı bakabilirsiniz. İşletmeniz nasıl para harcıyor ve yatırımlarınızın çoğunu nereye odaklıyorsunuz?
Hem kar hem de maliyetlere ilişkin içgörüler sayesinde iş liderleri, sarkacın doğru yönde sallanması için yapmaları gereken belirli değişiklikleri anlayabilir. Mevcut rekabet ortamının yanı sıra mevcut ve öngörülen verilere dayanarak bir sonraki en iyi hamleyi analiz edebilirler.
- Borç Hesapları (AP) ve Alacak Hesapları (AR)
Bir kuruluş, hem AP’yi hem de AR’yi otomatikleştirerek insan hatası riskini en aza indirebilir, kritik finansal faaliyetleri izleyebilir ve işlemleri basitleştirebilir.
Örneğin şirketler ERP yazılımını kullanabilirler.
5. Sabit Varlık Yönetimi
Şirketinizin sahip olduğu tüm sabit varlıkları şu anda nasıl takip ediyor ve yönetiyorsunuz? Bu, özellikle büyük şirketler için hantal bir görev olabilir.
ERP finansal yönetim yazılımı, kullanıcıların ekipmanlarını, bilgisayar donanımlarını, araçlarını ve daha fazlasını takip etmelerine yardımcı olur. Bu bilgiyle, bu varlıkların zaman içinde nasıl değer kaybettiğini takip edebilirler.
Ayrıca bu varlıkları nasıl kullandıklarını ve bunların bakımı ve bakımı için ne kadar harcama yaptıklarını da takip edebilirler.
6. Risk Yönetimi
Bir kuruluşun finansal istikrarına yönelik hem bilinen hem de bilinmeyen riskler olabilir.
Açık yükümlülükler, nakit rezervlerinizi etkileyebilecek geç veya eksik ödemeleri içerir.
Ayrıca şirketinizin güvenliğini, uyumluluğunu ve itibarını etkileyebilecek daha az belirgin riskler de vardır.
Bir ERP finans modülü, bu sorunları işinizi önemli ölçüde aksatmadan önce tahmin etmenize, analiz etmenize ve yönetmenize yardımcı olabilir. Bu, finansal ve operasyonel istikrarı güçlendiren proaktif bir yaklaşım benimsemenize olanak tanır.
7. Finansal Raporlama
Çoğu mali rapor dahili kullanım için ayrılmış olsa da, bazı şirketlerin bunları harici ortaklar ve düzenleyici kurumlar için oluşturması gerekebilir. Bu durumlarda derinlemesine raporlama yapılmasına yardımcı olur.
Gelişmiş ERP finans modülleri, kullanıcılara finansal performanslarının her yönüne derinlemesine bir bakış sunmak için makine öğrenimini ve iş zekasını (BI) kullanır. Bu bulguların anlaşılması, fiili satışlar, öngörülen satışlar ve önerilen sonraki adımlar gibi ayrıntıları gösteren grafiksel araçlar aracılığıyla kolaylaştırılmıştır.