Lojistik, düzenli olarak küresel tedarik zinciriyle uğraşan herhangi bir şirketin hayati bir parçasını oluşturur. Doğru lojistik sistemi, nakliye operasyonlarını yönetebilir, araç bakımını takip edebilir, nakliye için optimize edilmiş rotaları ve haritaları belirleyebilir ve depo iş akışlarını düzenleyebilir.
ERP, toptan satış veya dağıtım işlemleriyle uğraşırken lojistiğinizi daha iyi yönetmek için kullanılan bir araçtır. Bu entegre iş uygulamaları paketi, muhasebe, insan kaynakları ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi günlük işlemleri otomatikleştirir. Ek olarak, envanter ve tedarik zinciri yönetimi aracılığıyla şirketinizin lojistiğini de geliştirebilir.
ERP Yazılımının Lojistik Sektörüne Faydaları
ERP, farklı uygulamalarla çeşitli endüstri alanlarına sorunsuz bir şekilde entegre edilebilir. Bu, bir işletmenin tüm önemli yönlerini birleşik bir gösterge panosuna getirmeye yardımcı olarak izlemeyi kolaylaştırır ve bilgiye dayalı karar vermeyi kolaylaştırır.
- Azaltılmış Giderler
ERP çözümleri, gerçek zamanlı olarak kesin veriler sağlayarak kuruluşların aylık harcamalarını kısmak için daha iyi, daha doğru kararlar almalarını sağlar. Karar vericilerin artık önemli bilgi veya geri bildirim almak için beklemeleri gerekmiyor, bu da onların sorunları çözmelerine ve gerektiğinde düzeltici önlemler almalarına olanak tanıyor. Bu, sorunun şirket için büyük bir masrafa dönüşmemesi için gerektiği anda yapılabilir.
- Müşteri Portalı
Lojistik endüstrisi için sağlam bir ERP, kolay oturum açmaya ve uyumlu tüm süreçlerin hızlı ve etkili bir şekilde izlenmesine olanak tanıyan bir müşteri veya satıcı portalı içerir. İletişim, e-posta veya güvenli SMS yoluyla entegre edilir, böylece kullanıcı güncellemeleri doğrudan profillerinden alır. Kayıtlı kullanıcılar için güvenli girişlere sahip portallar, diğer şeylerin yanı sıra paydaşların lojistiğin durumunu bilmesini sağlar.
- Envanter Kontrolü ve Stok Görünürlüğü
Lojistik ve nakliyede operasyonel verimlilik sağlamak için envanter üzerinde mutlak kontrole sahip olmanız çok önemlidir. Rotadaki satışlar, stoklar, cari talepler ve teslimatlar envanterinizin takip etmeniz gereken en önemli unsurlarıdır.
- Finansal Raporlama
ERP sistemlerini lojistikte uygulamanın en önemli avantajlarından biri de budur. Muhasebe araçları, alacaklarınızı ve borçlarınızı dengeleyebilmeniz için gelir ve giderleri takip etmenize yardımcı olur. Ayrıca konuma, çalışana, kâr merkezine veya seçtiğiniz parametrelere veya KPI’lara göre kategorilere ayrılmış otomatik raporlar oluşturur.
- Kolay Bakım
Lojistik ve taşımacılık alanındaki en büyük varlık, nakliye için kullanılan araçlar ve ardından araçlardan sorumlu kişilerdir. Lojistik ağların daha karmaşık hale gelmesiyle birlikte, transit programlarının bakımı ve planlanması can sıkıcı hale geliyor. Zamanla, bu karışıklıklar lojistik işini önemli ölçüde olumsuz etkileyebilir.
- Geliştirilmiş Dağıtım Yönetimi
Lojistik endüstrisi için ERP yazılımı, gelişmiş dağıtım kanalları ve daha hızlı dağıtım süreleri sağlar. Teslimat sürecinin iyileştirilebilmesi için şirketin sistemlerinde depolanan geçmiş verilerden, müşteri incelemelerinden veya sosyal medyadan veri çıkaracak şekilde yapılandırılabilir.
- Gerçek Zamanlı İzleme ile Yönetişim
Transit halindeki gönderileri takip etmek oldukça zor olabilir. Bununla birlikte, GPS entegrasyonu, hareket halindeki araçları gerçek zamanlı olarak izlemek için kullanılabilir ve herhangi bir zamanda aracın nerede olduğunu görebilirsiniz.
- Gelişmiş Personel Yönetimi
Yük operatörlerinin ve diğer çalışanların saat, izin, mola, fazla mesai, kaza talepleri, ödeme ikramiyeleri, sigorta, performans değerlendirmeleri ve daha fazlasını günlüğe kaydetme ve yönetme, manuel bir sistemle bunaltıcı olabilir. Bununla birlikte, verimli bir ERP çözümüyle, görevi hatasız hale getirerek kolayca otomatikleştirilebilir ve kolaylaştırılabilir.