ERP’NİN TARİHİ

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape

ERP’NİN TARİHİ 

 

ERP terimi ilk olarak 1990’larda Gartner Group tarafından kullanıldı, ancak kurumsal kaynak planlama sistemlerinin aslında kökleri imalat endüstrisinde derinlere uzanıyor ve geçmişlerinin izi 1960’lara kadar uzanıyor. Şu anda üreticilerin envanterlerini yönetmek, izlemek ve kontrol etmek için daha iyi bir yola ihtiyacı vardı. İhtiyaçlarını karşılamak için MRP veya Malzeme İhtiyaç Planlaması olarak bilinen temel yazılım çözümleri geliştirildi. Bu sistemler, üreticilerin envanteri izlemesine, bakiyeleri uzlaştırmasına ve ayrıca çok temel üretim, satın alma ve teslimat işlevlerini içermesine yardımcı oldu.

ERP terimi, Enterprise Resource Planning’in kısaltmasıdır, ancak tam adı bile size gerçekten bir ERP’nin ne olduğunu ve ERP yazılımının ne yaptığını söylemez. Kurumsal Kaynak Planlamasının ne anlama geldiğini gerçekten ortaya çıkarmak için, bir dakikanızı ayırın ve işletmenizin yürütülmesiyle ilgili tüm departmanları ve süreçleri düşünün; envanter yönetimi, satın alma, muhasebe, mühendislik, satış, üretim ve bunlardan birkaçı.

Her şey, bulut bilişimin doğduğu 1960’larda başladı. Fabrika üretimi talebindeki artışla birlikte ürünlerin yönetimine olan ihtiyaç da arttı. Bu aynı zamanda müşteri taleplerinin sürdürülmesi ile birlikte doğru dengenin sağlanmasına da ihtiyaç duyuyordu. Bu nedenle, üretim ve teslimata kadar tüm üretim sürecini planlamak ve yönetmek için Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP) yazılımı yapılmıştır. Yalnızca gerekli envanteri stoklamak zorunda kalmanın tüm süreci, şirketlerin yatırım yapmalarını ve kaynaklarını daha iyi kullanmalarını sağladı. Ve 1975’te neredeyse tüm firmalar üretim süreçlerini işletmek için MRP yazılımını kullanıyordu. Ancak bunun işletme maliyeti yalnızca büyük işletmeler için uygundu.

ERP sistemleri, 80’lerde bir başka büyük kilometre taşına daha imza attı. Bu, MRP II yazılımının devreye girdiği zamandır. Bir öncekinden daha gelişmiş ve sofistike bir çözümdü. Hammadde envanterinin ve tedariğinin çok ötesinde tüm üretim sürecini destekledi. En yeni MRP II yazılımı, daha gelişmiş üretim planlama yeteneklerine sahipti. Ve işletmenin çeşitli departmanları ile daha iyi koordinasyon sağlayabilecekti. Ve tüm bunlar, ürünlerin imalatıyla ilgiliydi.

Ardından 1990’larda MRP ve MRP II’nin daha gelişmiş ve genişletilmiş bir versiyonu geldi. Buna Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) adı verildi. ERP’nin sistemi ve işlevleri arasında CRM, HRM, Proje Yönetimi, Muhasebe ve Mühendislik yer alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir